Legfrissebb

Malev.jpg
Forrás: Panoramio

Ferihegyre brüsszeli pénz érkezik

A Ferihegyi repülőtér utasforgalmi projektje lesz a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) program költségvetéséből fizetendő támogatás egyik haszonélvezője.

Az Európai Bizottság szerdán közzétette azoknak a közlekedésfejlesztési projekteknek a listáját, amelyek elsőként részesülhetnek támogatásban. A transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) program büdzséjéből elkülönített félmilliárd eurót első körben 11 uniós tagállamban folyó vagy tervezett beruházás megvalósításához folyósítják.

Elkülönítik a schengeni utasokat
Elkülönítik a schengeni utasokat
A kedvezményezett projektek között egy magyar érdekeltségű is van: az EU összesen 7,56 millió euróval száll be egy utasmóló építésébe a Ferihegyi repülőtéren. A projekt az utasok zökkenőmentes átszállását hivatott biztosítani, elkülönítve egymástól a schengeni övezeten belül, illetve azon kívül utazókat. A támogatandó beruházások között van még egy négyvágányú pálya kiépítése a Bécs–Linz nyugati vasútvonalon, a belgiumi Noorderlaanbridge híd újjáépítése, az új nagysebességű LGV EST vasútvonal második szakaszának megépítése Franciaországban, egy Majna-híd felújítása Németországban, a római körgyűrű északnyugati szakaszának háromsávosra szélesítése, a torinói forgalmi csomópont tehermentesítése, a maastrichti autópálya-alagút építése, a portugáliai Faro repülőterének fejlesztési terve, egy sevillai gyorsforgalmi út építése, a malmöi kikötő kapacitásainak bővítése és a Temze folyótorkolatának kotrása és szabályozása.

A listát Antonio Tajani közlekedési biztos egy nápolyi konferencián mutatta be.

A TEN-T program egyrészt hatástanulmányok és tervek finanszírozásával segít áthidalni a projektek beindítási szakaszában jelentkező nehézségeket, másrészt részben a tényleges munkálatok költségeit is fedezi.

A TEN-T program második körben további infrastruktúra-fejlesztési projekteket is finanszírozni fog – ezekről még az év vége előtt hoznak döntést.