Legfrissebb

Bárhol, bármikor internetkapcsolat -- forrás: t1wifigo.com
Bárhol, bármikor internetkapcsolat -- forrás: t1wifigo.com
Forrás: t1wifigo.com

Brutálisat fizethet az óvatlan mobilinternetező

Az optimális díjcsomaggal egy internetes oldal letöltése a mobilkészülékre jellemzően 1-2 forintba kerül. A mobiltelefon-előfizetéshez tartozó alap-adatcsomaggal ugyanezért akár 1920 forintot is fizethet a figyelmetlen ügyfél.

Március végére 542 ezerre emelkedett a mobilinternet-előfizetések száma - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből. Egy hónap alatt naponta átlagosan 500 új előfizetést regisztráltak a szolgáltatók.

Bárhol, bármikor internetkapcsolat -- forrás: t1wifigo.com
Bárhol, bármikor internetkapcsolat -- forrás: t1wifigo.com
Márciusban a felhasználók összességében a decemberi 650 gigabájt után 840 gigabájt adatot forgalmaztak, miközben az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom a decemberi 1,54 gigabájtról márciusban 1,83 gigabájtra nőtt.

Mivel a mobilinternet új technológia, az ügyfelek időnként váratlan helyzetekkel találják szemben magukat. Rendkívül fontos tehát, hogy az ügyfelek a szolgáltatás igénybevétele előtt alaposan tájékozódjanak, majd ezt követően a használati szokásaikhoz legjobban illeszkedő díjcsomagot válasszák ki.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatóság felelős szolgáltatói magatartást vár el a szolgáltatóktól. Így például kívánatosnak tartaná, hogy a szolgáltatók a mobil-előfizetéshez tartozó alap-adatcsomagot ne automatikusan, hanem csak az ügyfelekkel való egyeztetést követően élesítsék. Az NHH mérései szerint ugyanis előfordulhat, hogyha valaki az optimális díjcsomag helyett az alapbeállítással dolgozik, akkor a forgalmi díj a százszorosára vagy akár az ezerszeresére emelkedik.

A nyár közeledtével Takács Péter felhívta a figyelmet az országhatárok közelében előforduló szándékolatlan barangolásra, illetve a külföldi mobilinternet óvatos használatára. A 2005-ben indított tájékoztató oldalról, a Tantuszról a hírközlési fogyasztói jogok képviselője elmondta: az "Internet" alkalmazás részeként belekerültek a mobiltársaságok 3g-ajánlatai, a "Televízió" alkalmazás pedig kibővült a csatornakínálattal. További újdonság a "Több az egyben" alkalmazás, ami kétféle keresési módot tesz lehetővé: egyrészt megjeleníti a szolgáltatók összecsomagolt, úgynevezett triple play csomagjait, másrészt indirekt keresést is lehetővé tesz, tehát az adott földrajzi helyen megjelenő kínálatból maga az ügyfél is összerakhat magának egy triple play csomagot. A Tantuszt indulása óta több mint ötmillióan látogatták.