Legfrissebb

Hálózaton belül se elég a 7-jegyű szám -- Forrás: www.medcom.lsuhsc-s.edu
Hálózaton belül se elég a 7-jegyű szám -- Forrás: www.medcom.lsuhsc-s.edu
Forrás: www.medcom.lsuhsc-s.edu

+36-tal mentsd a mobilszámokat!

A mobilszámok nem változnak, de másképpen kell majd tárcsázni. Hálózaton belül is kell az előhívó és a körzetszám.

Jövő év január 15-étől a mobiltelefonszámokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (előhívó, körzetszám és telefonszám) tárcsázásával lehet hívni. Megszűnik tehát az egy hálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetősége, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Hálózaton belül se elég a 7-jegyű szám -- Forrás: www.medcom.lsuhsc-s.edu
Hálózaton belül se elég a 7-jegyű szám -- Forrás: www.medcom.lsuhsc-s.edu
A változásról az úgynevezett azonosítók nemzeti felosztási tervéről szóló kormányrendelet módosítása rendelkezik. Egy mobiltelefonszám a 06-os belföldi, vagy a +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll. Természetesen a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetővé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyű szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A mobiltelefon-tulajdonosoknak tehát januárig a telefonjuk memóriájában tárolt hétjegyű számokat ki kell egészíteniük a 06, vagy a +36 azonosítóval, valamint a szolgáltató-kijelölő számmal. Az NHH javaslata szerint a legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldről is lehet magyar mobiltelefonnal a telefon névjegyalbumából magyarországi számot hívni. A szolgáltatóknak december közepéig kell valamennyi ügyfelüket tájékoztatni a változásokról.

Január közepe után a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg erre jelenleg nincs lehetőség. A bővítés azért vált szükségessé, mert jelenleg a három magyarországi mobilszolgáltató közel 12 millió hívásfogadásra alkalmas sim-kártyával rendelkezik, és lassan elfogynak a kiadható számok. Ezzel a megoldással a mobilszolgáltatók által használható számmező közel 6 millió telefonszámmal bővíthető.

Szintén a potenciálisan elérhető számok körének bővítését jelenti, hogy a jövőben a 20/30/70-es szolgáltatói szám mellett a jelenleg nem használt 31-es mezőben is kiadhatóak lesznek mobiltelefonszámok, amennyiben ezt valamelyik működő szolgáltató igényli, vagy ha saját hálózattal nem rendelkező, virtuális mobilszolgáltató lépne a magyar piacra.