Ict

adatközpont
Forrás: www.treehugger.com

Mi fáj a magyar CIO-nak?

Az adatközpontokkal kapcsolatban a felügyelet nehézségei és a magas üzemeltetési költségek jelentik a legnagyobb gondot a magyar informatikai vezetők számára.

Ötven hazai főinformatikust körében végzett felmérést a Novell, hogy megtudja, milyen problémákkal küzdenek adatközpontjaik üzemeltetése során. A reprezentatívnak minősíthető, kis- és nagyvállalatokra, illetve kormányzati és oktatási intézményekre egyaránt kiterjedő kutatásban telefonon és elektronikus levélben tették fel a kérdéseket az informatikai vezetőknek.

A válaszokból kiderült, hogy a legkomolyabb kihívást a felügyelet okozza: a válaszadók negyede mondta, hogy számára ez a legnagyobb probléma. Nem sokkal maradt el ettől a magas üzemeltetési költség és a feladatprioritások meghatározásának nehézsége sem. Mindez nem függ a használt rendszerektől: az adatközpontok számítógépeinek 43 százalékán fut Windows, közel egyharmadán valamilyen Linux, és a maradék egynegyeden osztoznak a Unixok és más rendszerek.

Az adatközponti gépek harmadán Linux fut
Az adatközponti gépek harmadán Linux fut
A Novellt érthetően a Linuxok érdekelték jobban. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a cégek több mint felénél nő a Linux-szerverek száma az adatközpontokban, és a legtöbben elsősorban költséghatékonysága miatt szeretik ezt az operációs rendszert. A cégeknek több mint fele már alkalmaz virtualizációs megoldásokat is, és további egynegyedük tervezi, hogy egy-három éven belül bevezet ilyen technológiát. Elsősorban fizikai gépek virtualizációját tervezik, hogy ezzel is javítsák az adatközpontok helykihasználását.

Üzleti szolgáltatásmenedzsment (BSM) megoldásokat viszont sokkal kevesebben használnak és terveznek bevezetni. Ezek viszonylag drága rendszerek és csak nagyobb adatközpontokban, vállalatoknál tudják kihasználni előnyüket. Ahol viszont alkalmazzák, ott az SLA-k valós idejű mérésére, valamint az alkalmazásokra és szolgáltatásokra gyakorolt hatások valós idejű nyomon követésére használják.

A felmérés alapján a Novell úgy ítéli meg, hogy saját termékportfoliója alkalmas a legfontosabb problémák orvoslására. Adatközpontok kiépítésére a Suse Linux Enterprise 11-et ajánlják; a felügyeletre a PlateSpin termékek szolgálnak, míg a Managed Objects szoftvercsaláddal az üzleti szolgáltatások válnak mérhetővé. Ezeket a cég "menüben" - több szoftver együttes vásárlása esetén kedvezménnyel - is kínálja.