Ict

ms_yahoo_bélyeg
Forrás: www.wpromote.com

Reszkess, Google!

Sokáig piszmogtak a részletek kidolgozásával, de a Microsoft és a Yahoo együttműködése végre készen áll arra, hogy szembeszálljon az internet keresőóriásával. Már persze ha az amerikai igazságügyi minisztérium is úgy akarja.

Amikor július végén bejelentették a megállapodás tényét, már akkor is hosszú hónapok előkészítő munkája volt a felek háta mögött - a Microsoft 2008-ban még szőröstül-bőröstül be akarta kebelezni a Yahoo-t. Azóta tovább folytak az egyeztetések a "tranzakció komplex jellege miatt".

A tíz évre szóló megállapodás lényege dióhéjban az, hogy a Microsoft keresőtechnológiát biztosít a Yahoo számára, és kizárólagos keresési partner lesz annak különféle oldalain; ezzel együtt hozzájut a cég keresőtechnológiáihoz és több száz alkalmazottjához. Cserébe a Microsoft komoly részesedést (öt évig 88 százalékot) fizet a Yahoo-nak a keresések kapcsán generálódó hirdetési bevételekből, illetve másfél éven keresztül a bevételektől függetlenül meghatározott összeget juttat partnerének.

Carol Bartz, a Yahoo, és Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója aláírja a megállapodsát
Carol Bartz, a Yahoo, és Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója aláírja a megállapodsát
Steve Ballmer
, a Microsoft vezérigazgatója júliusban úgy fogalmazott, hogy a megállapodás révén olyan erőforrásokhoz jutnak hozzá, amely révén alakítani tudják a keresések jövőjét. Ezek a szavak némiképp túlzónak érezhetők annak fényében, hogy a Microsoft a Yahoo-val együtt is csak a keresési piac 30 százalékát mondhatja magáénak, miközben a célkeresztbe vett Google kétszer ekkora részesedéssel rendelkezik. Annyi bizonyos, hogy a Microsoft most szabadon szemezgethet a Yahoo keresési technológiái között, sokkal gyorsabban tudja növelni a Bing részesedését, mint ahogy az magától nőne. A Yahoo számára nem csak a folyamatos bevételek jelentik az előnyt, hanem a megtakarítás is, mind a beruházások, mind a működés terén. Ugyanakkor veszély a cég számára, hogy a keresésekből származó bevételek sorsát a Bing teljesítményéhez kötik.

Nem a legjobb ómen, hogy egy nappal a tárgyalások lezárása előtt a Bing 45 percre elérhetetlenné vált. A cég hivatalos közleménye szerint a belső tesztelések során végrehajtottak bizonyos konfigurációs változásokat, amelyek "szerencsétlen és nemkívánatos eredménnyel jártak". A probléma okának felderítése és a változások visszagörgetése több mint fél órát vett igénybe, és ezen idő alatt a kereső helyett csak hibaüzenet jelent meg a böngészőkben.

A megállapodásra még az amerikai igazságügyi minisztériumnak is rá kell bólintania.