Ict

green_earth
Forrás: 4netllc.nocodenecessary.com

Zöldülő e-könyv

Az elektronikus könyvek sokkal kisebb környezeti károkat okoznak, mint a hagyományos olvasnivalók, még úgy is, ha hozzávesszük az e-olvasó előállításának hatásait is - állapítja meg egy amerikai tanulmány.

A Cleantech Group által készített tanulmány arra az eredményre jut, hogy teljes életciklusa alatt az Amazon Kindle e-könyv olvasó és a hozzá tartozó elektronikus könyvek jóval kíméletesebbek Földünk ökoszisztémája szempontjából, mint a papírra nyomott könyvek.

Forrás: Amazon
Forrás: Amazon
A Kindle-nek (és persze a többi olvasónak) még akkor is nagy előnye van, ha figyelembe vesszük az eszköz előállítása és a nyersanyagok kibányászása során okozott környezetszennyezést. Az Amazon olvasója teljes életciklusa alatt mintegy 168 kilogramm széndioxidot juttat a légkörbe. Egy könyv előállítása ugyan csak 7,46 kilogramm széndioxidba kerül, de ha valaki négy éven keresztül havi három könyvet nem papíron, hanem elektronikusan vesz meg, azzal mintegy 1074 kilogramm széndioxidtól kíméli meg a környezetet; ha pedig teljes kapacitásáig (ez közel négy gigabájt) kihasználja a Kindle DX-et, több mint 26 tonna szémonoxidot "spórol meg".

Az e-könyv olvasók környezetbarátsága mindeddig nem volt különösebben beszédtéma, de a készülékek terjedésével ez is kezd előtérbe kerülni - írja  a Cnet.news. Hat amerikai egyetem (köztük a Princeton) kísérletképpen a Kindle DX-en is elérhetővé teszik a tankönyveket, kimondottan a papírtakarékosság jegyében.

Persze az elektronikus olvasó környezetbarátsága csak bizonyos fenntartások mellett érvényesül. Egyrészt, használatához áram kell, és élettartama után is csak az elektronikus hulladék egyre növekvő áradatát szaporítja. (Az Amazon azt ígéri, visszagyűjtő és újrahasznosító programot dolgoz ki a Kindle-hez.) A széndioxid-kibocsátás előnye is csak akkor érvényesül, ha valaki évente 23-nál több könyvet vesz. Ha ennél kevesebbet vásárol, vagy nem hagy fel a papír alapú könyvek, folyóiratok vásárlásával, az - szigorúan környezetvédelmi szempontból - jobban teszi, ha megmarad a hagyományos könyveknél, vagy nem cseréli le négy év elteltével a Kindle-t.