Ict

skype_icon
Forrás: www.alltuts.com

Hatszázmilliót bukott a Skype-on az eBay

A Netscape alapítója is tagja annak a befektetői csoportnak, amely megvette az internetes telefonszolgáltatásokat kínáló céget.

Szeptember 1-jén jelentette be az eBay, hogy eladja a Skype-ot egy befektetői társaságnak. A vevők 1,9 milliárd készpénzt és 125 millió dolláros kötelezettségvállalás fejében jutnak a telefonszolgáltató mintegy 65 százalékához; a maradék valamivel több mint egyharmad az eBay tulajdonában marad. Az ügylet végleges lezárása valamikor a negyedik negyedévben kerülhet sor.

Forrás: Logitech
Forrás: Logitech
A vevői konzorcium vezetője a Silver Lake befektetési társaság, és tagjai között tudhatja az Index Ventures-t, a Canada Pension Plan Investment Board-ot, valamint az Andreessen Horowitz. Ez utóbbi igazi érdekesség: kockázati tőkebefektetési társaságot alig egy hónapja alapította Marc Andreessen és Ben Horowitz. Előbbi az egyik első internetes sikercég, a Netscape alapítójaként ismert, de a kettős az Opsware cégnek is közös társalapítói és vezetői voltak; azt a HP vásárolta fel 2007 nyarán, 1,6 milliárd dollárért.

A Skype eladása egy ideje már a levegőben lógott. A tranzakcióval az eBay nyilvánoson is elismeri, hogy nem jöttek be a számításai, amikor 2005-ben 2,6 milliárd dollárért megvette az internetes telefonszolgáltatót. Akkor ezt abban a reményben tette, hogy az online aukciós oldalon egymással kereskedő magánszemélyek a Skype-on keresztül beszélik meg az ügylet részleteit. Az elmúlt négy évben azonban kiderült, hogy a vevőknek-eladóknak eszükbe sem jut egymással skype-olni.

Az eBay közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a Skype, mint szolgáltatás nagyon is életképes, de erősségeit inkább önálló vállalkozásként tudja megmutatni, mert nincsenek meg a szinergiái az online aukciós oldal e-kereskedelmi és online fizetési megoldásaival.

A jövőbe vetett bizalom jele lehet az is, hogy az eBay megtartotta a Skype 35 százalékát. (Így számolva, a Skype értéke 2,75 milliárd dollár, tehát több, mint amennyit az eBay fizetett érte -- ám a cég tavaly már több száz millió dollárt írt le értékvesztés címén.) Áprilisban még olyan hírek kaptak szárnyra, hogy 2010 első felében maga az eBay viszi a tőzsdére a szolgáltatót; a tulajdonosváltással a tőzsdére menetel valószínűleg nem kerül le a napirendről.