Ict

Forrás: wordpress.com
Forrás: wordpress.com
Forrás: media.gizmodo.com.au

Dél-Korea 15 évvel veri Amerikát

Tudta Ön, hogy a világ legfejlettebb országában valójában olyan lomha az átlagos internetezési sebesség, hogy a fejlesztésekben minimum 15 évet ver rájuk Dél-Korea? Akkor most megtudhatja!

Egy átlagos amerikai médiafogyasztónak semmi esélye arra, hogy minimum naponta ne találkozzon olyan hírekkel, melyek szerint a Comcast, az AT & T, a Sprint és más nagyobb szolgáltatók éppen mennyivel növelték hálózataik sebességét, ezzel gyorsabb tévés, internetes és telefonos szolgáltatásokat lehetővé téve a felhasználók számára. A gyorsaság azonban relatív, kis nyomozással könnyen lehullik a lepel arról, hogy valójában mennyi is az annyi.

Dél-Koreában a diákok is csúcssebességgel netezhetnek.     (fotó: telegraph.co.uk)
Dél-Koreában a diákok is csúcssebességgel netezhetnek. (fotó: telegraph.co.uk)

Ha például megnéznénk egy olyan, a témában készített felmérést, melyet a Communications Workers of America (CWA) kutatói végeztek, rögtön világossá válik, hogy az USA-ban 2007 és 2009 között csupán 1.6Mbps-al sikerült növelni az átlagos internetezési sebességet. Kiderülne az is, miszerint a leglassabb sebességgel a déli és nyugati államok szörföznek a világhálón, ráadásul még az amerikai elnökválasztás online-csatározásain is nosztalgiázhatnánk kicsit, minekután tisztába kerültünk azzal, hogy Sarah Palin alaszkai kormányzó és egykori elnökjelölt territóriumában döcög leglassabban az átlagos netezési sebesség (2.3 Mbps).

A CWA kutatása arra is rámutat, hogy az amerikai internetezők 18 százaléka egyáltalán nem felelt meg a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) azon elvárásának, mely szerint a jelen generáció a szélessávú internethasználat során, minimum 768Kbps sebességgel csatlakozzon az adott hálózathoz. A 413 ezer amerikai felhasználó internetezési szokásainak vizsgálatakor kiderült, mindössze húsz százalékuk képes olyan sebességet elérni a weben, mint a leggyorsabban szörfözni képes államok felhasználói (Dél-Korea, Japán és Svédország).
(Összehasonlításként: míg jelenleg az átlagos amerikai sebesség 5,1Mbps, addig a témában világelső dél-koreaiak átlagosan 20,4Mbps gyorsasággal száguldoznak a világhálón.)

Az Egyesült Államoknak a kapott eredmények tükrében, legalább 15 év lemaradása van Dél-Koreához képest. Jelenleg az USA az egyetlen olyan iparosodott társadalom, mely nem rendelkezik nagysebességű internet-hozzáférést promotáló nemzeti politikai támogatottsággal – mondja a CWA-jelentés, hozzátéve, hogy ez már a közeljövőben változhat.

Hisz feltehetően Barack Obama elnöknek is szembetűntek a lesújtó eredmények, minekután az USA gazdasági helyreállítását megcélzó törvény (American Recovery and Reinvestment Act) februári aláírásakor, annak részeként nemzeti szélessávú fejlesztési tervezetet is elfogadtak. Utóbbi célkitűzése 2010 tavaszáig a sebesség szempontjából lemaradt régiók felzárkóztatása, az erre elkülönített és vissza nem térítendő 7,2 milliárd dollárból.