Ict

Ha vége a nyárnak, bétaeső kezdődik... (forrás: Engadget)
Ha vége a nyárnak, bétaeső kezdődik... (forrás: Engadget)
Forrás: Engadget

Nyakunkon a Windows 8

Már idehaza is fel-felbukkannak a fájlmegosztókon azok a "majdnem béta" verziónak mondott konstrukciók, amiből egyszer (talán már - ahogy Steve Ballmer mondta legutóbb: - jövőre) a Windows 8 operációs rendszer ölt testet. Meglepetés lehet majd bőven....

Közeledik a béta állapotú Windows 8 kiszivárgásának (vagy kiszivárogtatásának) ideje, hisz már építés alatti verziókat mutogat itt-ott a fejlesztő cég - legutóbb például egy build 7989-es verzió kapott nyilvánosságot. A péntek óta az interneten kiszivárgó példány screenshotjaiból és a megjelent videóból az látszik, hogy a Microsoft visszatért a Windows 7 fejlesztésekor már megismert Betta halacskához.
Ha vége a nyárnak, bétaeső kezdődik... (forrás: Engadget)
Ha vége a nyárnak, bétaeső kezdődik... (forrás: Engadget)
Azt, hogy ez most egy kabala szerepét tölti-e be, nem tudni, de a szokásosnak mondható FTP és fájlmegosztós szivárgásból az látszik a build 7989-ből, hogy strukturálisan az épülő oprenszer tényleg a Windows Phone 7 gondolatára van felhúzva - vagyis arra, hogy nincs asztal,rajta ikonok, amiket lekattintva elindulnak a programok, hanem egy folyamatosan futó programáradatba lép be a felhasználó, amikor éppen akar.

A D9 konferencián az All Things Digitalnak sikerült a Windows-igazgató Steven Sinofskyból annyit megtudnia, hogy a vállalat rövidesen elkezd jóval többet kommunikálni a következő Windowsról, arról, hogy milyen a W8  új felhasználói felülete, hogyan lesz "forradalmi" az operációs rendszer egésze, és az mennyiben más utat jár majd be, mint egy hagyományos, akár Windows Start menü.

A Windows 8 megjelenési dátumára utalt Steve Ballmer CompuTexen tett bejelentése után a Microsoft illetékes alelnöke, Daniel Lewin mondta azt egy fejlesztői konferencián, hogy a kész operációs rendszer minden bizonnyal egy éven belül megjelenik, és az első béták, melyekkel éppúgy a széles nyilvánosság elé állnak majd, mint a Windows 7 esetében tették, szeptembertől várhatók.

Sinofsky még egy érdekes adalékkal lepte meg a D9-en megjelenteket: kategórikusan kijenetette, hogy a Windows 8 egyáltalán nem a végleges neve a struktúrának. "A Windows 8 csak egy kódnév, és időben ki fogjuk találni, hogy mi legyen az igazi neve" - mondta. Igaz, azt is elismerte, hogy sok káruk a W8 elnevezésből nem származhat....