Ict

Chris Mattheisen, Magyar Telekom - forrás: itbusiness
Chris Mattheisen, Magyar Telekom - forrás: itbusiness
Forrás: itbusiness

Kiélezett versenyhelyzet, csökkenő bevétel

A romló gazdasági környezet a Magyar Telekom valamennyi üzletágában tapasztalható. Idén kis mértékben csökkentik az optikai beruházásokat.

Az év első félévében csökkentek a Magyar Telekom vezetékestelefon- és a vezetékesinternet-forgalomból, valamint mobilszolgáltatásokból származó bevételei, ugyanakkor nőttek a mobilinternetből, a rendszerintegrációs és információtechnológiai, valamint az adat- és tévészolgáltatásokból származó bevételek -- 2008 hasonló időszakához képest. Számokban: a bevételek 4,5 százalékkal, 320,5 milliárd forintra mérséklődtek.

Chris Mattheisen, Magyar Telekom - forrás: itbusiness
Chris Mattheisen, Magyar Telekom - forrás: itbusiness
Christopher Mattheisen
, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: "Az év második negyedévében a romló gazdasági környezet erősödő hatását tapasztaltuk a Magyar Telekom valamennyi üzletágában. Az ügyfelek tudatosabb használattal ésszerűsítették távközlési kiadásaikat, melynek következtében a perchasználat várakozásaink alatt alakult, valamint nőtt az ügyfél-lemorzsolódás. Annak érdekében, hogy ellensúlyozzuk ezeket a tendenciákat, összes üzletágunknál további költségcsökkentő intézkedéseket vezettünk be, újratárgyaljuk a szállítói szerződéseket és mérsékeljük a működési költségeket. Mindemellett egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk az ügyfelek megtartására, valamint az új szolgáltatásokból származó bevételek növelésére."

2009. második felében a Magyar Telekom továbbra is kiélezett versenyhelyzetre és kihívásokkal teli külső környezetre számít. Várakozásaik szerint a 2008-as szinthez képest a bevételek körülbelül 2 százalékkal, az EBITDA legfeljebb 5 százalékkal csökken a teljes évre vonatkozóan.

A vezérigazgató jelezte: idén kis mértékben csökentik az optikai beruházásokat, hogy ellensúlyozzák a szatellites tévéberendezések értékesítésének várakozásokat meghaladó mértékű növekedését.