Ict

Forrás: gm.tv
Forrás: gm.tv
Forrás: www.gm.tv

Roaming: Fokozott figyelmet!

Külföldi nyaraláskor akár a repülőjegy vagy a szálloda árát is meghaladhatja a mobiladat-roaming díja. Az Unión kívül telefonáláskor is kellemetlen meglepetés érheti az embert.

Az Európai Unió területén érvényes roamingszabályozás vitathatatlan sikere mellett az Unión kívüli országokba utazóknak célszerű még utazás előtt alaposan átnézni, hogy az adott országban mennyibe kerül majd a barangolás, legyen szó telefonálásról, sms-küldésről, vagy akár mobilinternetről – hívja fel a külföldre utazók figyelmét Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

Forrás: gm.tv
Forrás: gm.tv
Az Unió területén barangolva egyszerű a helyzet: hívásindítás, hívásfogadás, vagy sms-küldés esetén nem érhet senkit kellemetlen meglepetés. Ezek a tarifák szabályozottak, a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 forintba, az sms-küldés pedig legfeljebb 38,9 forintba kerülhet.

Az Unión kívül azonban más a helyzet. Itt a szolgáltatók által alkalmazott árakra nincs hatással az uniós roamingrendelet, így a három hazai szolgáltató által az egyes országokban alkalmazott árak is jelentős szórást mutatnak – de szinte mindig jóval magasabbak, mint az Unióban. A nem uniós tagállamokban barangolva az sem mindegy, hogy melyik helyi szolgáltató hálózatára kapcsolódunk – ezt kézi választással lehet beállítani –, mert az árak így is eltérőek lehetnek.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 forintba, a hívásfogadás pedig 145 forintba is kerülhet, míg egy sms elküldése akár 120 forintos költséggel is járhat.

Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek. Egyiptomból például több mint 700 forintba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti 1000 forintot is, de szerencsésebb esetben ugyanezek a hívások 500-600 forint körüli áron is elérhetőek.

Az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hazai előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is a hazaiakhoz képest nagyon magasak lehetnek. Egy viszonylag aktív mobilinternetezéssel töltött külföldi nyaralás alatt az adatforgalom akár többe is kerülhet, mint a repülőjegy vagy a szálloda.

Az adatroaming ára általában 150-400 forint 100 kilobájtonként, így egy normál méretű weboldal letöltése (1-1,5 megabájt) akár 3-5 ezer forintba is kerülhet, nem említve a mozgóképes alkalmazások, kisebb videók megtekintésének árát.

Takács Péter felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy utazás előtt mindig tájékozódjanak a szolgáltatók ügyfélszolgálatán, vagy a Tantusz portálon. A szolgáltatókat felkérte, hogy a lehető legnagyobb mértékben könnyítsék meg a fogyasztók tájékozódását, hiszen honlapjaikon jelenleg nem egyszerű megtalálni az aktuális roamingtarifákat.