articles

Invitel_David_Blunck_2
Forrás: ITB

Kettéválik az Invitel

Július 1-jétől két külön jogi társaságként folytatja működését az Invitel. Az Invitel Távközlési Zrt. ezentúl a lakossági és kisvállalati ügyfelekre koncentrál, míg az újonnan létrehozott Invitech Megoldások Zrt. a vállalati és nagykereskedelmi üzletágat viszi tovább.

A mostani lépés logikus folytatása az eddigi fejleményeknek. Az Invitel néhány éve egyre erőteljesebben koncentrál a vállalati ügyfelek által igényelt adatközponti és infokommunikációs szolgáltatásokra. Tavaly létre is jött a vállalati és nagykereskedelmi üzletágat; most gyakorlatilag annyi történt, hogy ezt külön társaságba szervezték ki.

A lépés szükségességét David Blunck, az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatója a megváltozott piaci körülményekkel indokolta. Amikor 13 évvel ezelőtt elindult az Invitel, a bevétel 90 százalékát a telefonszolgáltatások tették ki. Mára ezek aránya 30 százalékra csökkent, miközben az informatikai szolgáltatásokra egyre nagyobb az igény. A külön vállalatként működő üzletágak a korábbiaknál jobban tudnak saját célpiacaikra, ügyfeleikre és így az értékteremtésre koncentrálni. A cél nem a költségek csökkentése, hanem további bevételnövekedési lehetőségek feltárása volt – szögezte le a vezérigazgató.

Javorniczky Áron
Javorniczky Áron
Az Invitel mind a dolgozókat, mind az árbevételt tekintve nagyjából feleződött. A cégcsoport 45 milliárd forintos bevételéből 20 milliárdot hozott a vállalati és nagykereskedelmi üzletág, míg az 1150 dolgozóból 500 került az Invitech-hez. A háttérosztályok (HR, marketing, pénzügy, belső IT) is osztódtak: az ügyfélkiszolgálás szempontjából fontos területek és feladatok az utódvállalatokhoz kerültek, míg az igazi háttértevékenységek, mintegy 100 fővel a szintén újonnan felállított Invitel Központi Szolgáltatások Zrt-hez.

Kedvező helyzetből indul az Invitech – mondta Javorniczky Áron, az új vállalat vezetője. (A vezérigazgatói posztot mindkét utódvállalatnál továbbra is David Blunck tölti be.) Kilencezer kilométer optikai szál, 11 határátlépési pont, 4 adatközpont összesen 3 ezer négyzetméter alapterülettel szolgálja az ügyfelek igényeit. Az Invitech saját hálózattal rendelkezik a 100 legnagyobb magyar városban, és az 500 legnagyobb magyar cég telephelyeinek négyötödére saját hálózattal tudnak eljutni. Az új vállalat nem csak a nagyvállalatoknak kínálja szolgáltatásait, hanem minden, 50 fő feletti céget potenciális ügyfélnek tekint.