articles

WGoldenits_580
Forrás: ITB
Kiakadt a mutató

Háromszáz megabit másodpercenként

December 3-án elindult a Magyar Telekom 300 Mb/mp-es LTE-Advanced mobilinternet-szolgáltatása a Digitális Magyarország projekt pilot-helyszínén, Nyíregyházán. Ebből az alkalomból szűkkörű tájékoztatót tartott Walter Goldenits, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a szolgáltató fő vezérlőközpontjában. 

A nyíregyházi projekt fontos állomása a Magyar Telekom az 4G-fejlesztéseit célzó tevékenységének. Csaknem pontosan egy évvel azután, hogy Budapest egyes részein elkezdték a 4G-hez képest is kétszer nagyobb névleges sávszélességű LTE-Advanced tesztelését, a szolgáltatás elérhetővé vált Nyíregyháza területén. A 150 Mbps 4G lefedettsége már most 97 százalékos Magyarország területén. A Magyar Telekom készülékkínálatában jelenleg több mint 70 4G-képes típus, közöttük 15, a LTE-Advanced szolgáltatás igénybe vételére is képes típus szerepel, és a piackutatások adatai szerint folyamatosan és gyorsan nő az ilyen okostelefonok részaránya a használatban levők között. A nyíregyházi hálózat nemcsak a legkorszerűbb és leggyorsabb, de egyben „5G ready” is, tehát a további fejlődéshez is alapot szolgáltat.

Érdekes volt látni, ahogy a nyíregyházi Sóstó melletti pontról mobilinternetes (!) HD (!) videókapcsolaton át bejelentkező kolléga a közismert, Ookla sávszélesség-mérő alkalmazást futtatta egy okostelefonon. Az 50 Mbps-re tervezett „műszer” virtuális mutatója majdhogynem eltört, ahogy felütközött a skála végén. Egy frekvencián 195, két, konszolidált frekvencián 220-260 Mbps letöltési sávszélességeket lehetett mérni, igazság szerint egy csendes hétfői délelőttön.

Ugyanezt a nyugalmat lehetett érzékelni a vezérlőteremben is, ahonnan Walter Goldenits úr elmondása szerint a több mint 5,5 millió mobil és több mint 2,6 millió vezetékes ügyfél hálózatát felügyelik. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itt dolgozók normál, 8 órás váltásokban dolgoznak, de azért néhány korlátozást figyelembe kell venni: itt a munkaidő nem rugalmas, a váltások kezdete és vége rögzített, és ezt a munkát nem lehet távolról végezni, hiába kapcsolódik szorosan a hálózathoz…

A Magyar Telekom hálózatának fő vezérlője
A Magyar Telekom hálózatának fő vezérlője
 

Mihályi Gábor igazgatóhelyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez a vezérlő a Magyar Telekom teljes hálózatát felügyeli, és mint minden kritikus erőforrásnak, egy földrajzilag eltérő helyen van biztonsági tartaléka, amely azonnal aktivizálható, ha olyan „esemény” következik be. Ez még nem történt meg, de 2015 elején, a Budapest és az ország számos erdejét megtizedelő ónos eső meglehetős csúcsforgalmat okozott itt a fő vezérlőközpontban is.