Menedzser-életmód

apple-car
Forrás: wordpress.com

Ki az, aki vezet? Hát az iPhone!

Ne ijedjenek meg, itt most egyáltalán nem arról lesz szó, hogy az Apple lett a harmadik negyedév legnyereségesebb telefongyárosa. Inkább arról, hogyan is lehetséges iPhone-nal vezetni. Mert az okostelefon már helyettünk is képes manőverezni a járművet!

Emlékeznek még mindenki kedvenc titkosügynökére? Flemming James Bond-járól van szó, aki folyamatosan olyan kémtrükkökkel szokott előrukkolni, hogy még a rosszfiúk szája is tátva marad. No, de természetesen ez nem mind Bond ügynök erénye: a fontos akciókhoz szükséges technológiát szinte mindig Q, a csodakütyüket gyártó öregúr biztosítja. De hogy jön ehhez az iPhone?!

Kispórolták a sofőrt.     (fotó: phones.com)
Kispórolták a sofőrt. (fotó: phones.com)

Úgy, hogy már az Apple telefonja is képes olyan trükkökre, melyek láttán – a riválisok mellett – bármelyik profi kémnek leesne az álla. Pontosabban, az iDriver alkalmazásra gondolunk itt, melynek segítségével – s némi sufni-tuninggal – kezes bárányt csinálhatunk egy személygépkocsiból. Vagy szinte bármilyen járműből.

Hála a németeknek, akik viszont autógyártásból vannak a top-on. Nem véletlen tehát az sem, hogy az első, iPhone-nal irányítható jármű Németországban született. A berlini Freire Egyetem kísérletező zsenijei egy olyan járművet tákoltak össze, melyet külsőleg irányítva manővereztek Berlin forgalmas útjain. Nem mellesleg, balesetmentesen.

Csupán néhány kamera, 3D-s lézeres érzékelők, Wi-Fi és GPS adattranszfer szükséges, no meg egy iDriver alkalmazással megspékelt iPhone. A képlet pofonegyszerű: használatba vételkor a kijelzőn látunk egy piros célkeresztet, ami kormánykerekünknek felel meg. Látunk még egy „gáz” és egy „fék” gombot is, ezek után pedig kikövetkeztethető, mennyire triviális a vezérlés. A virtuális kormánnyal manőverezzük a járművet, a tényleges kormánykerék pedig az abroncsokkal egyetemben tökéletesen reagál a manipulációra.

Az Apple telefonja már korábban is tudott autós trükköket. Például az autó gyorsulását lehet megmérni vele, valamint a navigációs megoldások terén is jól teljesít az iPhone. Mára pedig azt is megértük, hogy autókat lehet vele irányításunk alatt tartani, úgy, hogy nem is ülünk a járműben. Igaz, mindenféle hardveres meg szoftveres trükközés kell hozzá, mégis: meghökkentő tény, hogy meg lehet csinálni. És itt egyáltalán nem szempont, hogy akkor az Apple telefonja-e a legjobb, vagy a konkurens gyártók termékei. A lényeg, hogy a technológia adott…