Menedzser-életmód

e-Bin_logo
Forrás: thedesignblog.org

Ládikó e-hulladék újrahasznosításhoz

Londonból csupa hasznos dolog születik a dizájnerek tervezőasztalán. Ezúttal egy napenergiát használó, elektronikai hulladékokat újrahasznosító ládikát terveztek a britek, amely annyira intelligens, hogy már csak kiüríteni nem tudja magát.

Az elektronikai hulladékot újrahasznosító láda – az egyszerűség kedvéért "e-Bin" – a londoni Bharash Bagherian dizájner remekműve. Amennyiben szélesebb körökben elterjed, akkor az úgynvezett zöld vállalatok kedvence lehet. Az e-Bin ugyanis legfőképpen arra jó, hogy az otthonunkban vagy éppen a munkahelyünkön tornyosuló elektronikai hulladékok tárolásával és kezelésével járó terheket vegye le a vállunkról.

Csak beledobáljuk az e-hulladékot. A többi már nem a mi dolgunk.     (fotó: thedesignblog.org)
Csak beledobáljuk az e-hulladékot. A többi már nem a mi dolgunk. (fotó: thedesignblog.org)

Csupán annyi dolga van az ember fiának, hogy a leselejtezésre váró monitorokat, tévéket, billentyűzeteket, vagy éppen bármilyen eltronikai kütyüt szépen beledobja a szerkezetbe és kész. A láda ugyanis a továbbiakban beprogramozható arra, hogy mind a felhasználóval, mind az újrahasznosító céggel tartsa a kapcsolatot - így még az ürítésével sem nekünk kell foglalkoznunk.

Például olyan dolgokra képes, hogy közli a felhasználójával, ha újrahasznosításra alkalmatlan szemetet dobálna a készülékbe, illetőleg az újrahasznosításért felelős cégnek is jelez, amennyiben annyi kacatot gyűjtött már össze, hogy feltétlenül üríteni kelljen. Mindezt a készülékbe integrált, napenergiával üzemelő érintőképernyős technológia teszi lehetővé az e-Bin számára – és számunkra is.

A készülék célja, hogy – és ezt a rajta lévő logo is egyértelműen jelzi – környezetünk védelmét szolgálja, oly módon, hogy felhívja a figyelmet a környezetünkre káros elektronikus hulladék helyes tárolására és kezelésére. Az e-Bin mind beltérben, mind kültérben kifogástalanul működik és már feltehetően  csak egy izmosabb befektetői csomagra választja el attól, hogy megkezdhesse környezetünk szolgálatában folytatott szociális munkásságát.