Menedzser-életmód

sleepbox
Forrás: thedesignblog.org

Új őrület jön: SleepBox

A terminálokban, vasútállomásokon, buszpályaudvarokon ragadt utazók számára lehet hasznos holmi a SleepBox. A multifunkcionális privát lakódoboz az otthoni környezetből megszokott komfortot igyekszik visszaadni, pihentető menedéket biztosítva számunkra a mindennapok forgatagában.

Nincs is rosszabb annál, mikor fontos utazásunk könnyű és gördülékeny lefolyását az a tény hátráltatja, hogy éppen aktuális repülőgépünk, vonatunk, vagy esetleg a taxink igen súlyos vétségnek számító késéssel akadályozza A-ból B-be jutásunkat. Ilyenkor jönnek az ideges telefonálások, fárasztó magyarázkodások és a minden bajunkra megoldást nyújtó alternatívák hosszas elemzői latolgatása.

Béke-szigetek a pihenni vágyóknak.     (fotó: thedesignblog.org)
Béke-szigetek a pihenni vágyóknak. (fotó: thedesignblog.org)

Általában a rosszabbik verzió történik; tehát nincs szerencsénk és kiborítóan hosszú várakozás van kilátásban. Ekkorra már általában elérjük a terminálokban, pályaudvarokon mindennaposnak tetsző zombi-utas állapotot, mely jellemzően, utazásunk egészére kihat majd.

Egyes amerikai társadalomtudósok szerint ez a zombi-jelenség tipikus, az Egyesült Államok meg ráadásul iskolapéldája is a népbetegségnek. Merthogy arról van szó – ezért is mertem csípőből zombizni. Az insomnia volna a szóban forgó kórság, ami így önmagában álmatlanságot jelent, ám én sokkal inkább ragadnám meg a betegség kialvatlanságról szóló aspektusát.

Teszem ezt azért, mert a szakik szerint a végletekig fölgyorsult világunk egyik jellemző mellékhatása a kialvatlanság, a kipihentség hiánya. Mindennek tetejébe pedig még válság is van, melynek globálisan történő orvoslása inkább fölnagyította, mintsem enyhítette volna a mókuskerék-effektust.

Szóval azért is mertem meglebegtetni Önöknek az alább következő koncepciót, mivel a tudósok is erősen ajánlják, hogy rohanó világunkban minden lehetséges alkalmat ragadjunk meg a pihenésre. Akár csak egy órácska szusszanás és újult erővel léphetünk vissza az élet körforgásába. Nos, mindezek figyelembe vételével született meg a SleepBox.

Az otthon
Az otthon

Méghozzá Goryanov A. és Krymov M. mérnökök jóvoltából, akik fontosnak tartották, hogy személyre szóló béke-szigetecskéket kreáljanak a mindennapok forgatagában őrlődő embertársaik számára. Elképzelésük materializálását kifejezetten olyan területeken javallják, ahol rendre nagy tömegek gyűlnek össze. Például reptereken, pályaudvarokon, állomásokon, expókon…

Nos, az ilyen helyeken pont kapóra jöhet a SleepBox szolgáltatás-arzenálja, mely a következőket kínálja fejenként 3,75 négyzetméteren: elsősorban egy ágyat, légkondit, beépített LCD tévét, Wi-Fi elérhetőséget és aljzatot laptopunk, telefonunk számára.
Nyilván mindenki maga dönti majd el, milyen szabadidős tevékenységekkel töltené idejét a SleepBox-ban – amit feltehetően bizonyos összeg fejében vásárolhat majd. Merthogy az is nyilvánvaló, hogy az otthoni komfortérzetet szimulálni igyekvő szolgáltatást egész biztosan nem adják majd ingyen. Viszont ez még mindig jobb lehet, mint a terminálok fémpadjain „zombi-üzemmódban” ücsörögni; a vasútállomáson toporogni; ájult fásultságban várni az órákat késő tranzitjáratot.

A SleepBox köré épülő koncepció első blikkre mindenképpen hasznos szolgáltatásnak tűnik, mely azonban egyelőre inkább a zöldülő társadalmak utópiáját vetíti előre. Azért csak figyeljünk a terjedésére.