Menedzser-életmód

"Aki eljön ide, az nem pusztán a fényképezésről tanulhat..." (fotó:fotofalu.hu)
"Aki eljön ide, az nem pusztán a fényképezésről tanulhat..." (fotó:fotofalu.hu)
Forrás: fotofalu.hu

Falut foglal a magyar fotográfia

FotóFalu Projekt néven olyan kulturális vidékfejlesztési projektet jelentettek be tegnap, mely nem csak a dél-cserháti mikro-térség egyedi kulturális turizmusának megteremtését és fejlesztését tűzte ki céljául, hanem a hazai fotográfia meglévő és már-már kihaló műfajainak újraélesztését és népszerűsítését is.

A projektet  létrehozók és elindítók (Bozsits József, Fekete István, Jozipovics György, Kasza Gábor, Kőrösi Orsolya, Latorcai Balázs és Telek Balázs) alapvető céljul tűzték maguk elé, hogy növeljék a kortárs magyar fotográfia társadalmi szerepét. A FotóFalu Pojektet gyakorlatilag megvalósítani hivatott alapítvány ennek érdekében fotószakmai alkotótábort  és fotóművészeti fesztivált szervezett júliusra Cserhátszentivánon, valamint FotóFalu Szabadegyetemet is alapított.

"Aki eljön ide, az nem pusztán a fényképezésről tanulhat..." (fotó:fotofalu.hu)
"Aki eljön ide, az nem pusztán a fényképezésről tanulhat..." (fotó:fotofalu.hu)

Az Alapítvány székhelye maga az alig 150 lakosú nógrádi falu, Cserhátszentiván, de a programban rész vesz a közeli Bokor, Garáb és Kutasó települése is. Mint az a tegnapi projektindítón elhangzott: a FotóFalu Alapítvány célja a minőségi fotókultúra népszerűsítése, a kortárs magyar fotográfia és az alkotók bemutatása  a nagyközönségnek is szóló minőségi szakmai programokon, valamint az egyedülálló, fotográfiai tematikájú kulturális fesztiválon keresztül. De céljuk a mind szélesebb kör bevonása az alkotásba, az efféle önkifejezésre való ösztönzés is.

Könnyen elérhető, szabadegyetemi  formában, modulrendszerben  megvalósuló fotográfiai képzés indítását készítették elő, benne többek közt a mester-tanítvány viszony újraélesztésével. A FotóFalu Projekt ugyanakkor három, egymással párhuzamosan zajló, de egymástól jól elkülöníthető részből tevődik össze. Az egyik maga a FotóFalu Szabadegyetem és Nyári Tábor (2009 július 9–22.), mely könnyen elérhető fotográfiai képzési programból ésa rá épülő alkotótáborból áll. A másik a három napos KicsiVilág Zenei Fesztivál (július 23-26. között fellép például a Transznomád, a Korai öröm, a Club Era, a Fókatelep, Sólyomfi-Nagy Zoltán és a Narco Polo is), de e két program bázisaként, a már említett településeken beltéri és szabadtéri kiállítások is folyamatosan megtekinthetők.

Mint azt az egyik alapító, Kőrösi Orsolya (a Mai Manó Ház, benne a Magyar Fotográfusok Házának vezetője) kérdésünkre elmondta: a Nyári Táborba elsősorban felsőoktatási intézmények diákjait és a pályakezdő korosztály képviselőit várják. Ezen kívül a fotográfia, a fotókultúra iránt érdeklődő középiskolások és a középkorosztály képviselőit is.

A FotóFalu Projektben részt vevő falvak a földrajzi-gazdasági adottságaikból kifolyólag fokozottan hátrányos helyzetű vidéken, Magyarország második legszegényebb megyéjének kellős közepén találhatók.

További információk: fotofalu.hu