Menedzser-életmód

Bőgel könyv
Forrás: hvg.hu

Könyv katarzishoz (Bőgel György: Üzleti elvárások...)

Egy, a napokban megjelenő kötet azt az alapkérdést feszegeti, hogy informatikai szempontból megalapozható-e ma Magyarországon a gazdasági-pénzügyi intelligencia? Szeretne igennel válaszolni.

Bőgel György, a CEU Business School, Professor of Management, Vállalati programok igazgatója, a KFKI korábbi stratégiai tanácsadója, több tucat tanulmányt és két szakkönyvet is írt már. Most új kötettel jelentkezik.

Szakkönyv nem csak szakembereknek (fotó: hvgkonyvek.hu)
Szakkönyv nem csak szakembereknek (fotó: hvgkonyvek.hu)

A HVG Kiadó gondozásában  megjelentő Üzleti elvárások – informatikai megoldások című könyv alapvetően életszerű szituációkra, példákra építkezik. Ezekből kiindulva ismerteti a pénzügyi alapismeretektől az eredménykimutatáson,  vagyonmérlegen, pénzáramlási kimutatásokon át egészen az outsourcing mozgatórugójáig és többféle fejlődési irányáig boncolgatott pénzügyi intelligencia aspektusait. Maga a könyv alapvetően két részre osztható; az elsőben a vállalati pénzügyi intelligencia alapismeretei kerültek terítékre, a másodikban az üzlet és az informatika viszonyrendszere.

Bőgel György most is alapvetően szakkönyvet írt, így némi pénzügyi és számviteli ismeret nélkül biztosan meglehetősen nehézkes a megértése. Ezzel együtt is azonban olyan hiánypótló műről van szó, amit rövid időn belül nem csak az MBA képzésben részt vevő egyetemisták fognak erősen javallt irodalomként forgatni. És még csak nem csak azért, mert segít megérteni a nagyvállalatok pénzügyi gyakorlatát, azt, hogy egyes esetekben mit-miért tesznek, még ha kívülről talán érthetetlen is a reakciójuk.

Hogy az egyetemistákon kívül kiknek szól ez a könyv leginkább? Rá lehetne ugyan vágni kapásból, hogy: a vállalati informatikusoknak, de ezzel bánjunk azért óvatosaban! Nem véletlen, hogy a szerző maga is kerüli a leendő ideális olvasójának tőmondatos definiálását.

Helyette a bevezetőben így határozza meg leendő célközönségét: „ a könyv elsősorban olyan gyakorló vagy leendő vállalati informatikusoknak szól, akik azok is akarnak maradni. Nem akarnak átnyergelni a pénzvilágra, nem akarnak brókerek, bankárok, alapkezelők, portfolió-tanácsadók, nagybefektetők lenni, részvényeket, értékpapírokat, vállalatokat adni-venni, tőzsdézni, befektetési struktúrákat optimalizálni, derivátumokat árazni, hitelekből birodalmat építeni.  Vállalatuknál nem akarják átvenni a pénzügyi vagy a kontrolling vezető székét, nem akarják elvégezni azok munkáját, de érteni szeretnék, hogy azok mit csinálnak, és az ő nyelvükön szeretnék elmagyarázni és megértetni, hogy ők ott az informatikán mit csinálnak a gépekkel és a rendszerekkel, mire kérnek pénzt, mire költenek és miért. Olyan vállalati informatikusoknak szól, akik nem elszigetelődve, laikusok számára érthetetlen technikai világba és nyelvbe bezárkózva akarnak élni, hanem együtt akarnak működni a többiekkel.”

S hogy e könyv mennyire pontosan talál majd célba, az bár egyelőre talány, azonban felesleges volna tagadni, hogy az üzleti intelligencia bármely aspektusában ránk fér némi (újra) alapozás is.


Bőgel György: Üzleti elvárások – informatikai megoldások
HVG Kiadó, 2009.