Business

oreilly
Forrás: flickr.com

A Chevron is vált

Távozni készül a második legnagyobb amerikai olajtársaság feje. David O’Reilly szerdán jelezte ebbéli szándékát, helyébe a Chevron vállalatánál már veteránnak számító John Watson léphet.

David O’Reilly immár 41 éve áll az olajipari vállalat szolgálatában, az utóbbi tíz esztendőben a Chevron vezéreként követhettük nyomon munkásságát. O’Reilly vezetése alatt komoly mértékben tudott növekedni a vállalat: a cég 2001-ben egyesült a Texaco-val, illetőleg 2005-ben az Unocal-t is felvásárolták. A közelmúltban a nyugat-ausztráliai Gorgon-mező feltárási műveleteit felügyelte és többek között az is O’Reilly érdeme, hogy a Chevron 50 százalék részesedéssel bír a dollármilliárdokat termelő projektben.

John Watson követheti O'Reilly-t az elnök-vezérigazgatói székben.     (fotó: daylife.com)
John Watson követheti O'Reilly-t az elnök-vezérigazgatói székben. (fotó: daylife.com)

A számadatok pedig arról árulkodnak, hogy O’Reilly vezetése alatt 41 milliárd dollárról 161 milliárd dollárra bővült a Chevron eszközállománya, nettó eredményük pedig 2,1 milliárdról 23,9 milliárdra nőtt. O’Reilly elnök-vezérigazgatóságát megelőzően csupán 56,9 milliárd dollár volt a vállalat piaci kapitalizációja, míg távozását követően ez a szám 147,2 milliárd dollárra módosult.

A Chevron igazgatósági tanácsa John Watson-t jelölte O’Reilly helyébe. Watson nem idegen a cég számára, 1980-ban pénzügyi elemzőként került a társasághoz, ezt követően pedig gyorsan haladt a vállalati ranglétrán. Ő volt az, aki példának okáért a Chevron-Texaco cégek összeolvadását is felügyelte.

A The New York Times úgy tudja, hogy David O’Reilly lemondását követően az év végével nyugdíjba vonul, a jelenleg még alelnöki pozícióban lévő O’Reilly ekkortól veheti át az elnök-vezérigazgatói bársonyszéket.

A vállalati hírek következtében a Chevron részvényei 59 centet zuhanva, 70,32 dolláron zárták a szerdai tőzsdei kereskedést.