Business

eon_verbund_logo
Forrás: ecoworldly.com

Több erőművét is eladja az E.ON

Nem kevesebb, mint 13 erőművét készül (kényszerül) eladni a német energetikai óriás. A német energiaipari óriás döntésben az Európai Unió erőfeszítései is jelentősen közrejátszanak.

Hétfőn megállapodott a német E.ON és az osztrák Verbund energiaszolgáltatója 13 erőmű Ausztriának történő értékesítéséről. Az ügyletben döntő szerepet játszik az EU-nak azon erőfeszítése is, hogy az energiapiacokon növeljék a versenyt, ezáltal kiegyenlítettebbé téve a mezőnyt.

Fejet hajtottak az EU előtt.     (fotó: img-snt.com)
Fejet hajtottak az EU előtt. (fotó: img-snt.com)

A Reuters úgy tudja, hogy a vételár valamivel több, mint egymilliárd euróról szól, s ennek kétharmadát készpénzben, a fennmaradó egyharmad részt pedig egy húsz évre szóló villamosenergia- és szolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kívánja teljesíteni az osztrák Verbund. A 312 megawatt összkapacitásra képes vízi erőművek az Inn folyó német oldalán találhatóak.

Az E.ON ezzel eleget tesz azon kötelezettségének, melyet az Európai Bizottság májusban kelt határozatával tett kötelező hatályúvá a német cégóriás felé. Trösztellenes tevékenység miatt folyt a vizsgálat, s a bizottság továbbá azzal gyanúsította a céget, hogy a termelést szándékosan visszafogva áremelkedést idézett elő, hálózatát pedig dominanciájának növelésére használta fel, a versenytársak rovására.

A lépés precedens értékűvé vált, hiszen jól kiemeli azokat az uniós energialiberalizációs törekvéseket, amelyek arra irányulnak, hogy a nagy cégek válasszák szét termelő- és elosztóhálózatukat. A Verbund szerint az idei év harmadik negyedében várható az ügylet megvalósulásához szükséges tranzakciók lebonyolítása, mivel ezekhez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.