Business

Még várni kell az energiaipar felemelkedésére.     (fotó: guardian.co.uk)
Még várni kell az energiaipar felemelkedésére. (fotó: guardian.co.uk)
Forrás: guardian.co.uk

Szétfolyt a Shell

Az olajárak meredek zuhanása rendesen helyben hagyta az anglo-holland társaságot. A Shell tiszta nyeresége 70 százalékkal csökkent az áprilistól júniusig tartó negyedévben.

Nem okoztak nagy meglepetést a Royal Dutch Shell második negyedévet záró számadatai. Az összes bevétel tekintetében 63,9 milliárd dollárt könyvelhettek el, mely komoly visszaesést jelent a tavaly ilyenkor realizált, 131,2 milliárd zöldhasúhoz képest. A vállalat nyeresége 70 százalékot zuhanva, csupán 2,3 milliárd dollárt hozott a legnagyobb európai olajmogul konyhájára.

Nigériában nem rajonganak értük...     (fotó: news.sky.com)
Nigériában nem rajonganak értük... (fotó: news.sky.com)

A társaság két nappal a rivális British Petrol (BP) elszámolását követően publikálta negyedéves számadatait. Mindkét vállalkozásra igaz, hogy elsősorban a globális recesszió, s az annak hozadékaként jelentkező alacsony olajárak vetették vissza őket. Amennyiben a tavaly júliusi, 147 dolláros hordónkénti rekordáron regisztrált olajárra gondolunk, nincs semmi meglepő a BP és a Shell mostani profitkiesésében – egy kis fejszámolással egyszerűen kideríthető, hogy a mostani, 60-70 dolláros hordónkénti áron jegyzett nyersolaj, nagyjából az akkori csúcsár felét teszi ki.

A Shell estében viszont, az afrikai kontinensen tapasztalt militáns megmozdulások tovább rontanak az összképen. Nigériában egyenesen zaklatják a céget, ahol katonai támadások miatt az elmúlt három évben kevesebb, mint felére csökkent az ország olajkitermelése. Jelenleg napi 1,2 millió hordó olajat hoznak felszínre, miközben a teljes kapacitások 3,2 millió hordót tennének lehetővé. A támadások leginkább a Royal Dutch Shell által birtokolt területeket érintik.

Európai konkurenséhez képest azonban, sokkal jobbak a Shell stratégiai tartalékai - feltehetően a kieső bevételeket is könnyebben tudja kompenzálni. Igaz, hogy a konkurencia birtokolja – az Exxon Mobillal közösen - jelenleg az Egyesült Államok egyik legjövedelmezőbb olajtermelő vidékét (Thunder Horse platform), viszont a Shell meg nemrégiben olyan hatalmas földgáztartalékra bukkant a Norvég partoknál, melynek becsült mennyisége megegyezik a skandináv ország jelenlegi éves kibocsátásával.

Ráadásul az anglo-holland vállalat a Transz-Szahara vezeték gázprojektjéből profitálók táborában is ott kíván lenni, számos meglepetést tartogathat tehát még a jövő, ami az energetikai cégóriások piaci szereplését illeti.