Business

Electronic Arts
Forrás: news.filefront.com

Leépít a megújuló Electronic Arts

A játékszoftverek piacának egyik legismertebb szereplője bejelentette: költséghatékonysági okokból 1500 alkalmazottat fog elbocsátani. Az Electronic Arts legutóbbi negyedévét veszteséggel zárta, viszont új piaci stratégiákkal fogadnák az újévet.

Több oka is van annak, hogy az Electronic Arts (EA) leépítésbe kezd a karácsonyi hajcihő előtt. Egyrészt, harmadik negyedévüket mínusszal zárták: 391 millió dolláros veszteséget realizáltak. Másrészt, nemrégiben vásárolták fel a Playfish vállalatot 300 millió dollár értékben, mely ügylet ugyancsak „megrázta” büdzséjüket. Ezek együttes következményeként, most leépítésekbe kezdett a cég. Persze, ennek hátterében van még más is.

Fejlesztőközpontok bezárását is tervezik.     (fotó: kotaku.com)
Fejlesztőközpontok bezárását is tervezik. (fotó: kotaku.com)

Az Electronic Arts ugyanis azzal kommentálta a történteket, hogy az elbocsátások egy olyan, céges újrastrukturálási terv részei, melyben az EA az ún. blockbuster játékokra fókuszálna a jövőben. A The New York Times szerint az eddig elsősorban „dobozos” szoftverekre koncentráló gyártónak új kitörési területet jelenthetnek a böngészőkben ingyen játszható szoftverek, méghozzá az ezekhez pénz fejében letölthető árucikkek révén. (Konkrétan azért is vásárolták fel a Playfish-t, mivel a szociális hálózatok bővülő piacából szeretnének profitot kovácsolni. A közösségi oldalakra ingyenes játékokat készítő Playfish tehát az EA megújuló üzletpolitikájának gyújtópontja.)

Az amerikai napilapnak nyilatkozó Barry Cottle az EA Interactive igazgatójaként elmondta, hogy a „megveszem és játszom” modelljét a „játszom és folyamatosan fizetek” modellje váltja fel - ehhez a folyamathoz pedig a cégnek is igazodnia kell, bár a lap úgy tartja: az EA kissé megkésve ismerte fel az új üzleti modellben rejlő lehetőségeket, így kétséges a vállalat remélt piaci térnyerése.

Akárhogy is legyen, valamit ki kell találniuk, hogy az idei évben tapasztalt 12 százalékos forgalomcsökkenés ne folytatódjon a negatív tartományban. Leépítések eddig is voltak a cégnél, a jelenleg zajló, 17 százalékos állománycsökkentés pedig március végével fejeződhet be. A költséghatékonysági lépés vonzataként több fejlesztőközpontjuk bezárását is eltervezték.

Az intézkedésektől nagyjából évi 100 millió dollár megtakarítást remélnek.