Business

hong-kong_logo
Forrás: goway.com

Hongkong rebuilding?

A speciális kínai város komolyan veendő gazdasági növekedést ért el a második negyedévben, de Hongkong e 3,3 százaléktól is nagyobb emelkedést vízionál.

Most aztán dilemmázhatnak a közgazdasági szakik: az ázsiai és transzatlanti országok zöme, negyedéves jelentéseik során reménykeltő adatokkal jelentkeztek. A biztató világgazdasági hangulat az öreg kontinensre is átgyűrűzött, a vezető európai gazdaságok némelyikénél fel is csillant a recesszióból való kilábalás lehetősége. A világ egyik meghatározó kereskedelmi és gazdasági központjaként, mostanra Hongkongban is elérhető távolságba került a globális gazdasági válságból történő kilépés esélye.

Valóban jön a pozitív fordulat?     (fotó: wikimedia.org)
Valóban jön a pozitív fordulat? (fotó: wikimedia.org)

A Különleges közigazgatású államocska gazdasága ugyanis, 3,3 százalékkal bővült a második negyedév során, sokkal jobb eredményt elérve, mint azt az elemzők és a kormány, a szezonális adatok empíriái alapján gondolták volna. Éppen ezért, a hongkongi vezetőség nem is gondolkodik visszaesésben, az év hátralevő részére további expanziót vizionálnak.

„A GDP-adatok sokkal jobbak lettek a vártnál, részben azért, mert a kiviteli mutatók terén is jobb eredményt értek el, részben pedig a lakossági fogyasztás emelkedésének köszönhetően” – mondta Paul Tang, a Bank of East Asia vezető közgazdásza.

Egyes elemzők azonban, kevésbé ilyen bizakodóak. Többen is állítják, hogy még a vártnál jobb eredmények ellenére is, korai volna még pozitív fordulatra fogadni. Attól pedig végképp óva intenek, hogy a jelenlegi szinteken részvényt kezdjünk vásárolni, mivel egy jókora, növekvő buborékot látnak a hongkongi részvénypiacon.

Az ázsiai régió – s a világgazdaság egésze számára – ugyanakkor jó hír, hogy a térség másik menője, Szingapúr iszonyatos gazdasági expanziót ért el a második negyedév végére. Az Oroszlánváros az áprilistól júniusig tartó időszakban, 20,7 százalékos növekedést produkált.