Business

ns_hacker_logo
Forrás: thetechherald.com

Adatlopás: félmillió banki ügyfél retteghet!

Csorbát szenvedett az online fizetési megoldásokat nyújtó Network Solutions hírneve, miután a rendszerükből több mint félmillió kártyatulajdonos adatait szerezték meg szemfüles adathalászok.

Összességében 573,928 hitel- és betéti kártyával rendelkező ügyfélt tettek lóvá a hackerek azzal, hogy adataikat folyamatosan lehalászták a Network Solutions (NS) rendszeréből. A cég szerint ehhez egy titokban telepített programra volt szükségük, mely az NS gépein, március 12-től június 8-ig zavartalanul működhetett. Megtehette, június hónapig észre sem vették a jelenlétét…

Könnyen lába kél...     (fotó: wordpress.com)
Könnyen lába kél... (fotó: wordpress.com)

Az NS által kiszolgált tízezres vállalati bázisból pontosan 4343-an estek áldozatul a hackertámadásnak. A pontosítás végett, többségük kis- és középvállalkozások voltak, melyek online, web shopokat, elektronikus boltokat működtetnek.

Azzal kapcsolatban, hogy eddig miért nem hozták nyilvánosságra a bűntényt, az NS szóvivője elmondta: az ügyben eljáró rendőrségi szakértők így könnyebben megérthették a program leglényegét, a halasztás tehát elengedhetetlen volt a bűnös kód feltörése szempontjából.

A vizsgálódó hatóságok arra jutottak, miszerint különböző időpontokban különböző weboldalakat érintett az adathalász program működése. Információik alapján egyetlen kártyatulajdonos adatait sem használták fel, csupán begyűjtötték azokat.

Az amerikai törvények értelmében, az NS kötelezettsége ilyenkor értesíteni a károsultakat. Viszont ennél többet tesznek: avégett, hogy megfelelőképpen kárpótolják az értékes ügyfeleket, egy éven keresztül kártyacsalás-monitorozási szolgáltatást biztosítanak nekik – feltéve, ha igénylik azt.