Business

lukoil
Forrás: lukoil.com

Kipukkadt a Lukoil?

Nem megy a Lukoilnak. Oroszország második legnagyobb olajtermelője immár két egymást követő negyedévben visszaeső nyereségről adott számot.  Ezúttal ugyan kisebb volt a mínusz, bár az így is felülmúlta az elemzői prognózisokat.

Az OAO Lukoil Holdings harmadik negyedéves eredménye idén 2,06 milliárd dollár volt, ami 41 százalékos visszaesést jelent a 2008-as 3,47 milliárdhoz képest. Az értékesítés 32 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, 32,38 milliárdról 21,94 milliárdra.

Az utóbbi időszakban már nem szárnyalnak.     (fotó: energia.gr)
Az utóbbi időszakban már nem szárnyalnak. (fotó: energia.gr)

Az olajipari óriás egyértelműen az alacsony olajáraknak tulajdonítja a foghíjas bevételt: míg tavaly júliusban a folyékony arany hordóját még 147 dolláron rögzítették, mostanában 70 dolláros áron lebegtetik – és mint tudjuk, volt ennél lentebb is. A Dow Jones Newswires által megkérdezett elemzők ennél kisebb, 35 százalékos profit- és 29 százalékos értékesítés-csökkenésre számítottak – írja a hírt közlő MarketWatch.

A cég jelentéséből kiderül, az a nyersolajeladásból származó bevétel 23 százalékkal, a finomított termékekéből származó bevétel pedig 36 százalékkal csökkent. A visszaesést maga a vállalat is azzal kommentálta, hogy azt főként az olajárak alakulása és a rubel dollárral szembeni leértékelődése idézte elő.