Business

Nyitnák a kapukat, csak munka lenne elég (forrás:parameter.sk)
Nyitnák a kapukat, csak munka lenne elég (forrás:parameter.sk)
Forrás: parameter.sk

Szlovákia gondolkodóba esett

Alig egy éve még az Európai Unió legígéretesebben fejlődő gazdaságának kiáltották ki északi szomszédunkat, mostanában viszont - épp a jelentős autó-, és gépipari szektort sújtó problémák miatt - az alsóházba süllyedtként említik. Van néhány bíztató jel.

Édes-savanyú helyzetnek minősítette a gazdasági napilap Szlovákia helyzetét, miután egymásnak homlokegyenest ellentmondó hírek jelennek meg az ország gazdasági helyzetéről. Van olyan információ is, mely szerint az ország nyugati részének nagy munkaadói már munkaerőt toboroznak, de olyan is, hogy a szlovák gdp  a vártnál is nagyobb mértékű zuhanást szenved el.

Nyitnák a kapukat, csak munka lenne elég (forrás:parameter.sk)
Nyitnák a kapukat, csak munka lenne elég (forrás:parameter.sk)

A munkanélküliek aránya júniusban elérte a 11,8 százalékot, igaz, néhány ágazatban már nőtt a kereslet a munkaerő iránt - derül ki a krízis hatásait vizsgáló szlovák tárcaközi bizottság legfrissebb elemzéséből. A legpozitívabb hírek a műszaki háztartási cikkek gyártóitól érkeznek, de egyre több alkalmazottat keres a három szlovák autógyártó is. A Volkswagen például visszahívja azokat az alkalmazottakat, akiktől korábban megvált.

A gazdasági tárca adatai szerint a betöltetlen munkahelyek száma országos viszonylatban július negyedik hetében 170-nel nőtt, elérve a 7072-t. Ugyanakkor a munkaügyi hivatalok által felkínált minden egyes állásra így 49 munkanélküli jut. A szlovák kereskedelmi bankok elemzői két hónappal ezelőtt még azt állították, hogy a gazdaság teljesítménye idén négy százalékkal marad el a tavalyitól, mára azonban 5,3 százalékos visszaesést jósolnak.

Az idei második negyedév gazdasági teljesítményéről szóló hivatalos adatokat a statisztikai hivatal csak augusztus közepén teszi közzé, az elemzők várakozásai szerint azonban április és június között a gazdaság még az első negyedben tapasztaltnál is nagyobb mértékben zuhant.