Business

Pfizer
Forrás: ITB

Rájár a rúd a Pfizerre

Minden idők legnagyobb összegű büntetését kell megfizetnie a világ legnagyobb gyógyszergyártó cégének. melyet az egészségügyben egy vállalatra törvénysértő marketingtevékenység miatt kiszabtak.

 

Rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt. A távirati iroda jelentése szerint az amerikai ügyészség azt is közölte, hogy a világ legnagyobb gyógyszergyártó cége bele is egyezett, hogy kifizesse az összeget.

Kívülről olyan, akár a többi (forrás: chron.com)
Kívülről olyan, akár a többi (forrás: chron.com)

A feddés azért történt, mert bizonyos gyógyszerek forgalmát a Pfizer törvénysértő módon igyekezett növelni. Például arra igyekezett rávenni az orvosokat, hogy a Bextra nevű szert, amelyet a hatóságok csak ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására hagyták jóvá, több más eredetű fájdalom esetén, és az engedélyezettnél nagyobb dózisban is felírják betegeiknek. A Bextrát biztonsági okokból már kivonták a forgalomból, mert kiderült, egyebek mellett fokozza a szívroham kockázatát.

De az is bizonyítást nyert, hogy a vállalat törvényellenesen reklámozta a bizonyos mentális betegségek kezelésére alkalmas Geodont, a Zyvox antibiotikumot és a Lyrica nevű, epilepszia elleni szert is.

A cég törvénysértő gyakorlatát kiszivárogtató hat bennfentes személy összesen 102 millió dollár jutalmat kap majd. Sidney Wolfe, egy közegészségügyi kutató csoport vezetője azonban rámutatott, hogy bár a 2,3 milliárd dollár bírság óriási összegnek tűnhet, valójában azonban eltörpül a gyógyszercégek hatalmas profitjaihoz képest. Wolfe azt mondta: ez a büntetés nem elegendő ahhoz, hogy elejét vegye a vállalatok törvénytelen magatartásának. Hozzátette: a nagy pénzbüntetésekkel nem lehet meggátolni, hogy a gyógyszergyártók - amelyek részéről a visszaélések miatt még senki nem került börtönbe - továbbra is megvesztegessék az orvosokat.

A Pfizer által fizetendő bírságot különböző kormányzati egészségügyi és gyógyítási programok támogatására fordítják. A Pfizer részvényárfolyama szerdán 10 centtel, csütörtökön napközben pedig további 25 centtel 16,03 dollárra esett a New York-i tőzsdén.

Néhány hónappal ezelőtt a Pfizer már került fizetési kényszerbe bíróság előtt, igaz, az nem az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Nigériában történt. Mint azt megírtuk, ott az volt a vád, hogy a Pfizer nem szerezte be a szükséges hatósági engedélyeket az agyhártyagyulladás kezelésére szolgáló, Trovan nevű készítményének teszteléséhez, és a kísérletek során etikátlanul járt el, ezért még 2007-ben 6,95 milliárd dolláros kártérítési követeléssel kellett szembenéznie.