Business

Amerika kocsiban már nem (csak) az amerikaiaké
Amerika kocsiban már nem (csak) az amerikaiaké
Forrás: ITB

Marketingkirály lehet a Hyundai

Az autóipari szektor, sőt, az autósok nagy része által is sokszor lesajnált koreai gyártó új reklámstratégiát talált ki.  Van benne benzin, bizalom és garancia, s erre az autóvásárláskor finnyás amerikaiak hihetetlen mértékben rá is haraptak.

A Hyundai újabban benzinár-támogatást kínál a vásárlóinak Amerikában, s noha ez már a tudatos marketingstratégiának nem az első eleme, a koreai autógyártó valószínüleg jó eséllyel indulhat az idei "legjobb reklámfogás" kategóriában.

Amerika kocsiban már nem (csak) az amerikaiaké
Amerika kocsiban már nem (csak) az amerikaiaké

Az egész azzal kezdődött, hogy januárban, amikor az USA-ban az egekbe szökött a munkanélküliség, a sokszor lélektelennek, csúnyának és lesajnálandónak tartott Hyundai azzal kínálta az új autóit, hogy ha a vevő munkanélkülivé válik, és nem tudja fizetni hitelének részleteit, akkor visszavásárolja tőle a kocsit. Csak ennek a bizalomépítő fogásnak köszönhetően az Amerikai Egyesült Államokban, ott, ahol a hétköznapi életben továbbra is a nagyfogyasztású, bivaly erejű járgány az autózás szimbóluma, amikor mindenki más nagyot bukott.

Az új akcióban egy éven át gallononként 1,49 dolláros benzinárat (vagy 1000 dollár árkedvezményt) kínálnak az autósoknak, ráadásul mindez független az összes egyéb támogatástól. A koreai vállalat arra számít, hogy júliusban a mostani 2,60-ról 2,70 dollárra megy fel az üzemanyag ára, sőt, egyes régiókban eléri 3,00 dollárt is, tehát az olcsó benzinre épített reklámfogás kikerülhetetlen mézesmadzaggá is válhat.

A 2,70-es szinttel számolva ha valaki egy V6-os motorral felszerelt Hyundai Sonatát vesz és 12 ezer mérföldet tesz meg a következő évben, az 580 dollárt spórolhat meg. A Sonata átlagfogyasztását 25 mérföld/gallonra teszik a hivatalos tesztek. A típus vásárlói akkor járnak jobban a benzinkártyával - ami egyébként egy speciális hitelkártya, amelyen az árdifferenciát a Hyudnai fizeti -, mint az 1000 dollár készpénzzel, ha a benzinár 3,60-ra nő.

Ugyanakkor vannak nagyobb jószágok is a Hyundai kínálatában, például a hétszemélyes a Veracruz hobbi-terepjáró, amely egy gallon üzemanyaggal csak 18 mérföldet tesz meg. Ennél már jobban megéri a rögzített benzinárhoz igazodó utalványt kérni.