Business

Gyertek csak, kedveskéim! Gyertek!
Gyertek csak, kedveskéim! Gyertek!
Forrás: tradertech.com

Lebénuló közbeszerzések: több száz milliárd mínusz

A közbeszerzési eljárás lebénulása és a kormány tilalma miatt jelentős összegektől eshetnek el a gazdasági szereplők, és ez akár a honi gdp értékének két százalékáig is eljuthat - írta meg saját forrásokra hivatkozva a Népszabadság.

Január elsejétől kizárólag elektronikus úton lehet lefolytatni az uniós értékhatár feletti közbeszerzéseket, a kellő időpontra viszont - szokás szerint - nem sikerült elindítani, sőt, felállítani sem a rendszert. A bevezetés határidejét ugyanakkor hiába próbálták meg elhalasztani, Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek az ezt szorgalmazó törvény-előterjesztést. Vagyis - így a napilap-  jelenleg sem jogszabályi, sem technikai feltétele nincs meg annak, hogy az eszközbeszerzések esetében 50 millió, építési beruházásoknál pedig 100 millió forint feletti közbeszerzéseket eredményesen, és legfőképp törvényesen lefolytassák.

Gyertek csak, kedveskéim! Gyertek!
Gyertek csak, kedveskéim! Gyertek!

Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke a lapnak azt mondta: a visszaküldött jogszabály ügyében minden lehetséges szervezettel felvették a kapcsolatot, így az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal, a Miniszterelnöki Hivatal informatikai államtitkárságával, s egyeztetnek bírákkal, közbeszerzési szakértőkkel, informatikusokkal. Tovább rontja a helyzetet, hogy a miniszterelnök döntése értelmében január 20-tól leálltak az állami közbeszerzések. Illetőleg: elindítani lehet eljárásokat, de döntést már csak az új kormány megalakulása után lehet hozni.

Tavaly az első fél évben 752,67 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon a Közbeszerzések Tanácsa jelentése szerint. A beszerzések értékét tekintve az uniós értékhatár fölött volt a beszerzések 85,4 százaléka. Ami az ajánlatkérők összetételét illeti: a közszolgáltatók aránya 36,8, a központi költségvetési szerveké 23,9, a helyi önkormányzatoké pedig 20,4 százalék volt.

Dezső Attila, a Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége elnöke szerint az ország jövője függ attól, hogy jól és jogszerűen működjenek Magyarországon a közbeszerzések. Jelenleg az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések évente 100 milliárd forinttól esnek el amiatt, hogy a közösség szabálytalanságokat tár fel a közbeszerzésekben. Ez az összeg jelentősen megugorhat amiatt, hogy aki ma uniós értékhatás felett közbeszereztet, és azt nem elektronikusan bonyolítja, eleve szabálytalan.