Business

A kapcsolódás a legfontosabb  (forrás: blog.c77c.net/)
A kapcsolódás a legfontosabb (forrás: blog.c77c.net/)
Forrás: blog.c77c.net/

Két évet adtak maguknak

Tihanyban, az Internet Hungary konferencián fogatkoztak a szélessávot szolglátatók - de bólintott az NHH és az infokommunikációért felelős kormánybiztos is -:  2011-ig felszámolják a honi fehér foltokat.

Két éven belül 850 településen teremtheti meg a szélessávú hálózati hozzáférés lehetőségét a Nemzeti Digitális Közmű, az azonban még tisztázott, hogy az előfizetőket elérő utolsó hálózati szakaszon milyen működési modellt alkalmaznak majd a szolgáltatók. 
Mintegy 45 milliárd forintból valósul meg a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) kiépítésének első fázisa - mondta az Internet Hungary konferencián egy kerekasztal-beszélgetésen Debreceni Győző infokommunikációért felelős kormánybiztos.

Forrás: geckoandfly.com
Forrás: geckoandfly.com

Magyarországon jelenleg mintegy 1100-1200 olyan település van, ahol nem érhető el szélessávú szolgáltatást biztosító optikai hálózat, s további 1100 településen pedig nincs verseny, mivel csak egyetlen szolgáltató hálózata érhető el. Az NDK első építési fázisában két éven belül 850 települést ér majd el a szélessávú hálózat, a felhasználói végpontok kiépítése azonban már a szolgáltatók feladata lesz.A gerinchálózat és a felhasználók közötti hálózati szakaszon, vagyis az „utolsó mérföldön” azonban számos technológiai megoldás szóba jöhet, ennek működési modellje azonban még nem tisztázott.

Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese szerint a digitális közműnek olyan területeken lehet értelme, ahova a vezetékes vagy mobilhálózatok kereskedelmi alapon nem jutnak el. Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke szerint az ilyen településre az államnak a szolgáltatóknak közösen kell eljuttatni a szélessávú szolgáltatásokat.

Betzalel Kenigsztein, a UPC vezérigazgatója szerint lehet olyan üzleti modellt találni, amely az állam és a magántőke együttműködésén alapszik. Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese szerint a hálózat bizonyos elemeinek létrehozásához az állam segítségére van szükség, azonban a végfelhasználói hozzáférést már a távközlési versenypiac szereplőinek kell kiépíteniük.

Winkler János egyfajta szolid állami nyomásgyakorlást sem tart elképzelhetetlennek annak érdekében, hogy a szélessávú szolgáltatások iránti felhasználói igényt, keresletet ösztönözzék. Debreceni Győző szerint is elképzelhető ilyen fellépés, de csak abban az esetben, ha a szélessávú hálózat mindenki számára elérhető és hozzáférhető.