Business

postabank
Forrás: flickr.com

Kartel a bankszektorban?

Elképzelhető, hogy ma elküldik a kereskedelmi bankok állásfoglalásukat az MNB által a felelős hitelezéssel kapcsolatban készített önszabályozási kódexről. A Versenyhivatal szerint az önkorlátozásról szóló kódex kartellgyanús lehet. 

Úgy volt, hogy múlt pénteken elküldik, de a Napi Gazdaság információi szerint vártak még máig, és csak egy végső egyeztetés után küldik meg a kereskedelmi bankok a maguk állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselői által elkészített, a felelős hitelezés erősítése és a lakossági devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérséklését célzó önszabályozó viselkedési kódex ("code of conduct") szövegtervezetével kapcsolatban.


A június végi megállapodás szerint az MNB által elkészített tervezet igen komoly szintekben húzná meg a hitelezési kereteket. A bankok abban egyetértenek, hogy a jegybank által elképzeltnél engedékenyebb határokat kellene meghúzni, különben az lényegében a további lakossági hitelezés jövőjét veszélyeztetné, ha elfogadnák a jegybank minden javaslatát. Például amely szerint új hitelek kihelyezésekor csak annak lehetne a jövőben finanszírozást adni, akinél a havi törlesztőrészlet mértéke - a már fennálló hiteltartozásokkal együtt - nem haladná meg az ügyfél igazolt havi nettó jövedelmének 30 százalékát forint- és 15 százalékát devizahitel esetén.

A bankok szerint az üzletpolitikai céloktól eltérő szabályokat egységesíteni már csak azért is képtelenség, mert azt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytörvénybe ütköző megállapodásként értékelné. A Napi információja szerint a Nagy Zoltán vezette GVH - amely szintén megkapta az MNB előzetes tervezetét - már jelezte is a jegybanknak, hogy az önkorlátozó megállapodást a verseny korlátozásaként (kartellként) kezelné.

E tekintetben szemmel láthatóan nem hatja meg a Gazdasági Versenyhivatalt az a tény - írja a Napi Gazdaság -, hogy a jegybank és a bankok célja a fórum létrehozásával a felelős hitelezés erősítése volt. A lap szerint azt is furcsállja több szereplő, hogy miközben az egyoldalú szerződésmódosítások terén a GVH aktív közreműködője a banki önszabályozó kódex létrehozatalának, aközben a  hitelfelvevők ellehetetlenülését védő szabályozás másik oldalán szankciókkal fenyegeti egy hasonló önkorlátozó megoldás létrejöttét.