Business

Konfliktusmentesebb utat választva (forrás: baubid.hu)
Konfliktusmentesebb utat választva (forrás: baubid.hu)
Forrás: baubid.hu

Az E.On kihúzza a dugót

Úgy épít le a nagy német energiaóriás, hogy nem küld el senkit - legalább is ezt ígérték a szakszervezeteknek. A több ezer fős leépítés jelen helyzet szerint a magyar leányvállalatot sem érinti.

Elbocsátások nélkül hajt végre leépítést a Németországban az E.ON energiakonszern. Német lapjelentések szerint a világszerte 90 ezer embert foglalkoztató német E.On vállalatcsoport és a német szolgáltatási szektor munkavállalóit képviselő ver.di szakszervezet abban állapodott meg, hogy 2012 végéig nem lesznek elbocsátások Németországban, még akkor sem, ha az üzletmenet ezt elvileg indokolná.

Konfliktusmentesebb utat választva (forrás: baubid.hu)
Konfliktusmentesebb utat választva (forrás: baubid.hu)

A távirati iroda jelentése szerint a szakszervezet úgy informált, hogy a 40 ezer németországi állásból kétezret felszámol a cég a közeljövőben, elsősorban az informatikai területen, de nem elbocsátásokkal, hanem a nyugdíjba vonulók munkahelyének megszüntetésével, önkéntes kilépésekkel illetve tevékenységek kiszervezésével.

Az egyezséggel elhárult a csoportos létszámcsökkentések és ezzel a sztrájkok veszélye. A munkáltató és a dolgozók között hónapok óta feszült volt a viszony az E.On 2011-ig tartó, 1,5 milliárd eurós költségcsökkentési programja miatt.

Az E.On-cégek Magyarországon mintegy ötezer főt foglalkoztatnak. A Napi Gazdaság értesülése szerint a létszámcsökkentési döntés csak a németországi társaságokat érinti, így Magyarországon ennek várhatóan nem lesz hatása.