Business

Elekro-boltoló
Elekro-boltoló
Forrás: wordsonpictures.com

Elektro-Magyarország

 Európának nem csak egyik éléstára, de az elektronikai ipar alapbázisa is lehetnénk - az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerint. Úgy látják, ki kellene aknázni, hogy egyre több bérgyártás folyik itt, mi több, folyamatosan nő a hozzáadott érték aránya is. 

Kitörési pont lehet hazánknak az elektronikai ipar, mivel egy sor bérgyártó cég (Jabil, National Instruments, Sanmina, Flextronics stb.) hozta ide gyártását az elmúlt években, s ennek következtében ma már a teljes európai bérgyártás 16-17 százaléka folyik Magyarországon.

Elekro-boltoló
Elekro-boltoló
 

Ráadásul az elmúlt években fokozatosan nőtt a hozzáadott érték aránya is, így egyre kevésbé volt jellemző, hogy a legegyszerűbb alkatrészek, részegységek és kész gyártmányok kerülnek le az itteni gyártósorokról - az ilyen tevékenységeket ugyanis időközben a Távol-Keletre telepítették. - Ilyen alaptézisek kerültek az AmCham által publikált elemzésben.

"A magyar iparban további jelentős fejlesztési potenciál rejlik" - írják. Továbbá azt, hogy  A növekedéshez olyan további határozott lépésekre van szükség, ami orvosolja például a munkaerő hiányzó mobilitását, a nyelvtudás gyakori hiányát, illetve az oktatás hullámzó színvonalát.Az AmChem elemzésének alátámasztását arra építi, hogy az elektronikai iparág egyre inkább Európára koncentrál; mert bár a távol-keleti gyártási kapacitásokat ugyan nem tervezik visszahozni, de a bonyolultabb, nagyobb szakképzettséget igénylő termékek gyártásának bővítését az öreg kontinensen képzelik el a nagy cégek. Ezt mutatják a statisztikák is.

A válság hatására ugyan 90 ezerre csökkent hazánkban a szektorban foglalkoztatottak száma 2009-ben, ám az idén már ismét jelentős munkaerő-felvételre is akadt példa. A Jabil például Szombathelyen 400 új munkahelyet létesít, de bővülésre számít a Flextronics és a National Instruments is.

Az elektronikai gyártóipar igazi húzóágazatnak számít, hiszen a logisztika, a csomagolás és egy sor más iparág növekedését is elősegíti. Ehhez kapcsolódva lehetséges lenne akár több tízezer munkahely létrehozása is. Ennek előmozdítására tett ajánlásokat az AmCham tanulmánya, amelyet az iparág szereplői készítettek és tettek le a kormányzat asztalára.