Business

bűnöző
Forrás: manna.ro

Belülről rágja a cégeket a gazdasági bűnözés

Noha az ezer kiküldött kérdőívből csak 53 érkezett vissza kitöltve, a PricewaterhouseCoopers szakemberei ezt a mintát is elegendőnek találták annak kimondására, hogy a cégek nem tanulnak az elmúlt évek tapasztalataiból.

Sokkoló  méreteket öltött a korrupció  Magyarországon – áll a PricewaterhouseCoopers legfrissebb felmérésében. Az üzleti életben ugyanis ez a leggyakoribb visszaélésfajta, amelyek 81 százalékos előfordulási aránya jócskán meghaladja a közép-európai és a világátlagot is. Az elmúlt 12 hónapban minden harmadik céget ért számszerűsíthető veszteség gazdasági bűncselekmény miatt.

„A magyar cégek 30 százaléka vált gazdasági bűncselekmény áldozatává az elmúlt egy évben, és ezen vállalatok negyedénél tíznél is több visszaélés történt. Bár nem bizonyítható, igen valószínű, hogy ez a szám jóval magasabb, hiszen a csalások egy jelentős része felderítetlen marad” – mondta Fekete Miklós, a PricewaterhouseCoopers Tanácsadási Üzletágának cégtársa.

Fekete Miklós szerint egyáltalán nem rózsás a helyzet (forrás: PWhC)
Fekete Miklós szerint egyáltalán nem rózsás a helyzet (forrás: PWhC)

Állítását a felmérés azon megállapítása támasztja alá, hogy a visszaélések nagy részére csupán a véletlennek köszönhetően derült fény (38%), nem pedig tudatos belső ellenőrzési tevékenység eredményeként.  A gazdasági bűnözés  áldozatául esett vállalatok 63%-a jelezte, hogy növekedett a gazdasági bűncselekményekből fakadó veszteségük.

„A megkérdezett cégek fele arról számolt be, hogy a gazdasági bűnözés számlájára írható pénzügyi veszteségük tavaly átlagosan 18 millió forintra rúgott, míg 13 százalékuk esetében ez az összeg a 180 millió forintot is meghaladta. A magyar cégvezetők túlnyomó többsége ennek ellenére továbbra sem tartja valószínűnek, hogy az elkövetkezendő egy évben gazdasági bűncselekmény áldozatává válik. A múltban tapasztalt adatok fényében azonban ez az optimista vélekedés teljesen érthetetlen” – vélekedik Fekete Miklós.

Fekete, aki az elmúlt tíz évben többször is publikált a témában és elkötelezett híve a gazdasági átláthatóságnak, a tanulmány sajtótájékoztatóján elmondta, a válaszadók 62 százaléka számolt be pénzügyi teljesítményének elmúlt évi romlásáról, s a gazdasági nehézségek hatására a visszaélések jellege is megváltozott. Ez utóbbinak a legfőbb oka a pénzügyi teljesítmények elérésének igénye és az állások elvesztése miatti félelem.

A feltárt visszaélések több mint kétharmadát a cégek saját munkatársai követték el, szemben a közép-kelet-európai régióban tapasztalt 39 százalékkal (a globális átlag 53 százalék). A megkérdezettek 86 százaléka mondta azt, hogy az emberek hajlamosak maguk is csalást elkövetni, ha úgy gondolják, hogy mások is ezt teszik – ami azt jelzi, hogy az emberek gondolkodásmódjával igen komoly problémák vannak. 

Az esetek majd felében (46 százalékában) középvezető, 18 százalék esetében pedig felsővezető volt az elkövető. Ez az adat azért is aggasztó - mondta Fekete Miklós,- mert a 2007-es felmérésekben ez az összesített arány mintegy ötödével alacsonyabb, összesen 47 százalék volt.

A belső elkövetők ellen leggyakrabban alkalmazott szankció az elbocsátás volt (91%).