Business

Nem jöttek az eredmények, ponyvát rá .... (fotó: BMW Sauber)
Nem jöttek az eredmények, ponyvát rá .... (fotó: BMW Sauber)
Forrás: BMW Sauber

A BMW is bedobta a törölközőt

Napokkal ezelőtt, a Daimlerrel összeboronálás híre hallatán vetődött fel először, hogy a BMW-nél nagyobb a baj, mint azt eddig bárki is gondolta volna. A bajor autógyártó ma  - költségmegóvás és takarékosság címén - bejelentette: kivonul a Forma-1-ből.

Jókora megdöbbenésre a BMW szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy a 2009-es Forma-1-es világbajnokság végén befejezi királykategóriás tevékenységét. Az autómárka a többi motorsport kategóriában - a jelenlegi állás szerint - továbbra is képviselteti magát.

Nem jöttek az eredmények, ponyvát rá .... (fotó: BMW Sauber)
Nem jöttek az eredmények, ponyvát rá .... (fotó: BMW Sauber)

A Honda után a második nagy gyártó veszi a kalapját, a 2010 márciusában kezdődő új szezonnak nem lesz tagja a BMW. Mario Theissen, a BMW motorsport-igazgatója, a BMW Sauber csapatfőnöke nem nagyon tudta palástolni csalódottságát, amikor azt mondta: "Szívesen folytattuk volna az összes hinwili és müncheni munkatársunkkal karöltve ezt az ambiciózus projektet, hogy bebizonyíthassuk, három sikeres év után az idei visszaesés csak egy kisiklás volt. Azonban a vállalat döntését is meg tudom érteni. Most a hátralévő versenyekre kell koncentrálnunk, hogy jó eredménnyel búcsúzzunk a Forma-1-től". Erre egyébként semmi nem jelent garanciát, miután a csapatok versenyében is az alsóházba csúszott le a bajor autógyár csapata, mivel eddig összesen 8 pontot voltak képesek megszerezni. 

"Természetesen nagyon nehéz döntés volt ez a számunkra. Ugyanakkor egy konzekvens lépés volt ez a részünkről, amit vállalatunk új stratégiai iránymutatása indokolt"- kezdte a sajtótájékoztatón Dr. Norbert Reithofer, a BMW elnöke.  Hozzátette: a prémium kategória meglátásuk szerint egyre inkább a hosszú távú fenntarthatósággal és a környezetbarát technológiákkal egyenértékű. "Mi ebben szeretnénk élenjárók lenni, de a Forma-1-et ezentúl nem tudjuk azonosítani a legfőbb elképzeléseinkkel" - mondta végül az elnök.

Némiképp árnyalja a hivatalosan bejelentett indokokat az, amit Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait uraló üzletember mondott a BBC Radionak. "Nemrég, amikor Mario Theissen csapatfőnökkel beszélgettem, ő elmondta, hogy három évük volt arra, hogy megnyerjék a világbajnokságot. Ez az, amit teljesíteni akart, és ami felől meglehetősen magabiztos is volt, hogy sikerülhet nekik. De végül nem éppen így alakultak a dolgok, szóval talán ez az, ami miatt be kell fejezniük"- mondta Ecclestone.