Business

Bankrupt
Forrás: mediabistro.com

Állami befektetés: vagyonokat bankokra

Az európai kormányok 2009-ben mintegy 40 milliárd eurónyi pénzt pumpáltak a különböző bankokba. Az eredményt közlő Price Waterhouse Coopers (PwC) szakmai tanácsadó cég szerint az így vásárolt részesedéssel kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy hozza-e majd valaha az elvárt eredményt.

 

A kontinens kormányai 2009-ben összesen 39 milliárd euró (ez mintegy 11 ezer milliárd forint - összehasonlításképpen: a magyar gdp 24-25 ezer milliárd forintot tesz ki) értékben vásároltak részesedést pénzintézetekben. Ez elmarad a válság eddigi legkeményebb évében, 2008-ban erre a célra fordított 104 milliárd eurótól, de a piac is kevésbé volt élénk, így valamennyi tranzakciót figyelembe véve az állami felvásárlások aránya nem esett vissza lényegesen: 50 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 58 százalékról.

Egyelőre csak a feliratok látszanak jól... (forrás:  lifegoesonintehran.com)
Egyelőre csak a feliratok látszanak jól... (forrás: lifegoesonintehran.com)

A PwC a 25 millió eurónál nagyobb értékű, tulajdonosi szerkezetváltozást eredményező üzleteket vizsgálta meg. Az összegyűjtött adatok alapján felállított rangsor elején jellemzően kormányok állnak a vevői oldalon. A tíz legnagyobb értékű ügylet közül nyolc esetben ez a helyzet. A legaktívabb a német és a brit kormány volt.

A listát a berlini szövetségi kormány vezeti egy 9,970 milliárd eurós tranzakcióval, amely 25 százalékos állami részesedést eredményezett a Commerzbank AG-ban. A londoni kincstár egyebek mellett 4,455 milliárd eurónak megfelelő összegért 21,6 százalékot szerzett a Lloyds bankcsoportban, amivel 65,1 százalékra emelte részesedését, vagyis többségi tulajdonossá vált.

Az első tízben a német kormány négy, és a londoni vezetés két akvizíciója mellett az ír pénzügyminisztérium és a francia kormány is helyet kapott egy-egy üzlettel. Az élbolyban 3 milliárd eurónál kevesebb közpénzt megmozgató ügylet nem szerepel. A PwC elemzése szerint nem várható, hogy az európai államok a közeli jövőben eladják a válság miatt segítségre szorult bankokban és egyéb pénzügyi szolgáltató társaságokban szerzett tulajdonrészeket.